Ionisatie is een proces dat wordt ingezet voor het neutraliseren van gassen, geuren (stank), virussen, bacteriën, schimmels en andere schadelijke micro-organismen.

Bij Airmex kunt u ionisatieapparatuur bestellen die eenvoudig kan worden ingebouwd in bestaande systemen zoals luchtbehandelingskasten, kanalen en airconditioningsystemen. De meest gebruikte modellen zijn de ionisatiebuizen (TA-DX) en de vrijhangende, breed inzetbare ionisatie-units (TA-CX).

Is ionisatie een spontaan natuurkundig proces?

Het natuurverschijnsel van luchtionisatie, zoals na een onweersbui, zorgt voor natuurlijke reiniging van de lucht. Een ionisatiemodule bootst dit na en 'sproeit' elektronen de lucht in, waardoor zuurstofmoleculen veranderen in ionen (ionisatie). Ionen hebben een positief effect op de luchtkwaliteit en belemmeren de groei van micro-organismen.

Waar kun je ionisatie toepassen?

Ionisatie is toepasbaar overal waar u maatregelen wilt nemen tegen bacteriële besmetting vanuit de lucht of nare geuren wilt voorkomen:

  • in de voedingsindustrie voor het bestrijden van o.a. listeria en kruisbesmetting
  • in kantoren voor het bestrijden van het Sick Building Syndroom (SBS)
  • in de bloemen- en plantensector voor het bestrijden van Botrytis en Penicillium (penseelschimmel)
  • in de groenten- en fruitsector voor het bestrijden van o.a. kroonschimmel op tomaten en gomplekken op komkommers

Ionisatiebuizen en -units zijn onder andere inzetbaar in slagerijen, viswinkels, kaaswinkels, opslag van groenten, fruit, bloemen en planten, koelcellen, stallen, vuilopslag, toiletten, slachterijen, kantoren, ziekenhuizen, (sport)scholen, restaurants en kapsalons.

Verbeter de luchtkwaliteit in kantoren met ionisatie

Moderne kantoorgebouwen zijn optimaal geïsoleerd en staan vol met elektronische apparatuur. De enige lucht die er circuleert is die uit de airconditioning, waardoor veel mensen in een ongezond klimaat werken. Ze kunnen door de slechte binnenluchtkwaliteit last krijgen van hoofdpijn, geïrriteerde ogen, concentratiegebrek, een droge huid en moeheid. Deze klachten, die kunnen leiden tot meer ziekteverzuim, vatten we samen als het Sick Building Syndroom (SBS).

Zo werkt ionisatie in kantoren

Onze ionisatieapparatuur rekent af met ongezonde lucht in kantoorgebouwen, bijvoorbeeld door inbouw in de klimaatinstallatie of de luchtkanalen. De ionen hechten zich aan het fijnstof in de lucht, waarna dit in de omgeving neerslaat en niet meer schadelijk is.

In de voedingsindustrie maakt ionisatie het verschil

U kunt verontreiniging van voedingsmiddelen voorkomen door ionisatie in te zetten. Wij hebben diverse tests laten uitvoeren in een koelcel op 4° C met 85% RV.

Ionisatie: de oplossing bij slagers, poeliers en viswinkels

Ionisatie weet de bacteriële besmetting van vlees en vis vanuit de lucht aanzienlijk terug te dringen en voorkomt kruisbesmetting. Met ionisatie wordt de lucht in de koelcel, de verwerkingsruimte en de winkel optimaal gezuiverd waardoor bacteriën, micro-organismen en ongewenste geuren verdwijnen. De effectiviteit van het systeem is onderzocht in een opslagruimte voor vlees bij een temperatuur van 2 tot 4° en een luchtvochtigheid van 70-80%.

In de grafiek ziet u dat het ionisatiesysteem bij het begin was ingeschakeld. Het aantal microben steeg toen het vijf dagen lang werd uitgeschakeld. Toen het systeem opnieuw werd ingeschakeld, daalde het aantal bacteriën snel en bleef laag.

De voordelen van ionisatie bij vis en vlees

  • Een continu zuivere, frisse lucht in de koelcel, de verwerkingsruimte en de winkel
  • Beperkt kruisbesmetting
  • Langer kleurbehoud en minder indrogen van vlees en vis
  • Ideale aanvulling op de dagelijkse reiniging, de desinfectieprocessen
  • Volledig geautomatiseerd

De voordelen van ionisatie bij groenten en fruit

We hebben een schimmelonderzoek laten doen bij diverse telers van groenten en fruit. Hierin werd de kroonschimmel op tomaten getoetst en schimmelplekken op de gomplekken van komkommers.

Ionisatie voor het oplossen van stankoverlast

Slechte luchtkwaliteit in en rond bijvoorbeeld pompstations, zuiveringsinstallaties (riool) of andere situaties met stankoverlast kan vele oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan sterk vervuilde bronnen, gebrek aan ventilatie en ouderwetse oplossingen voor het gebouw. Ionisatie kan helpen om gassen, geuren en ziektekiemen te verminderen en te verwijderen uit lucht en oppervlakken.

Ionisatie voor het neerslaan en opvangen van fijnstof

Onze ionisatiesystemen worden op grote schaal toegepast in rookruimtes. De sigarettenrook blijft niet hangen en ook de ruimte zelf blijft schoon en fris. Ook geuren die vroeger gemaskeerd werden door de sigarettenrook (zweet, overdadige aftershaves en parfums) ruik je niet meer.

Dat de lucht in de ruimte langer schoon blijft als er ionisatieapparatuur hangt, komt door het feit dat ionen zich hechten aan fijnstof. Fijnstof is een groot probleem in Nederland. Je kunt het niet zien, niet ruiken, niet voelen en ook niet proeven. Maar fijnstof is overal, zowel buiten als binnen in kantoor, woning en auto. In te hoge concentraties. Ionisatie vermindert en elimineert fijnstof.

Meer weten over dit product?

Bekijk in catalogus Neem contact op