Wij leveren diverse roosters met een geheugenmetaal voor zowel in het plafond als de wand.

Steeds vaker wordt er gekozen om wand en plafondroosters uit te voeren met een thermisch contact. Hierbij functioneert het rooster in zowel een koel als verwarming modus, zonder gebruik te maken van een motor. 

De werking van een thermisch rooster met geheugenmetaal

Thermische roosters zijn voorzien van een intern mechanisme dat afhankelijk van de temperatuur van de toevoerlucht wordt geactiveerd. De positie van de kern van het rooster varieert daardoor zonder dat dit handmatig of met behulp van een elektrische servomotor gebeurt. Dit werkingsprincipe is gebaseerd op de uitzetting van een bimetaal welke de constructie laat bewegen.

Schakelpunt

Bij warme lucht > 28° wordt een aan het mechanisme gekoppelde cilinder bewogen en door middel van een kruk wordt de kern van het rooster tot een bepaalde hoek bewogen. Op dezelfde manier krimpt bij toevoer van koude lucht < 25° de bimetaal en valt het rooster in de eerder vastgestelde uitgangspositie.

Toepassing in hoge plafonds

Voor de toepassing in hoge plafonds, wordt er vaak gebruik gemaakt van een instelbaar wervelrooster ( plafond hoogte + 3,5 meter ) of voor een rooster met een variabele geometrie die zelfs inzetbaar is voor plafonds tot 15 meter. Omdat deze roosters vaak verwerkt worden in grotere ruimtes is de besparing op de naregeling (motor en bekabeling) enorm. 

Toepassing in wanden en luchtkanalen

Het probleem bij het inblazen van lucht bij situaties waarbij er ingeblazen wordt halverwege een hoge ruimte (boven de leefzone) , zoals vide's, ontvangstruimtes en verlaagde installaties in het zicht is dat de warme lucht vaak direct naar het bouwkundige plafond trekt. Hierdoor ontstaan grote temperatuur verschillen op diverse hoogtes in de ruimte en komt warme lucht nauwelijks nog in de leefzone. Om dit te voorkomen, maak je gebruik van thermische wandoplossingen die in de verwarming modus onder een bepaalde hoek de warme lucht in de leefzone brengt. Om tocht te voorkomen, blaas je met gekoelde lucht over de leefzone heen, immers koude lucht zakt altijd. 

Assortiment oplossingen en software

Wij leveren talloze thermisch bedienbare roosters voor elke situatie. Of dit nu sportzalen, zwembaden of congreshallen zijn. Wij maken voor het selecteren van deze oplossingen gebruik van 3D simulatie software. Deze software is ontwikkeld op basis van full scale testen in een klimaatlaboratorium.

Meer weten over dit product?

Neem contact op