In kantoorgebouwen, winkels en grote entrees met hoge plafonds zie je steeds vaker dat luchtverdeelinstallaties gewoon in het zicht worden opgehangen. Hiermee creëer je een moderne, industriële look.

Makkelijk is het niet, om installaties in het zicht op de juiste manier te plaatsen. Het vraagt veel rekenwerk en vakmanschap om ervoor te zorgen dat de lucht in zo’n ruimte zonder plafond goed verwarmd of gekoeld wordt. Immers, warme lucht stijgt op en zonder een plafond krijg je al snel grote temperatuurverschillen in dezelfde ruimte. Beneden is het koud, bovenin is het warm. De temperatuurschommelingen in de ruimte zijn verre van comfortabel.

Zonder coanda-effect geen goede klimaatbeheersing

Een plafondrooster werkt goed dankzij het coandă-effect, oftewel plafondeffect. Zonder het coandă-effect kunnen er problemen ontstaan in koel- en verwarmcyclussen. Bij een zichtinstallatie heb je geen plafond, dus hoe los je dit dan vakkundig op?

Enige rooster in Nederland met eigen coandă-effect

We kregen bij Airmex zo veel vragen uit de markt over goedwerkende installaties in het zicht dat we zelf een rooster hebben ontwikkeld die het probleem van het ontbrekende coandă-effect oplost. Dit rond geperforeerde rooster met verdekt werveleffect, type TA-DFREC, is geschikt voor toevoer van lucht met een groot temperatuurverschil ten opzichte van de temperatuur in de ruimte. Het rooster kan gebruikt worden voor zowel koeling als verwarming en geeft een zeer fraai aangezicht bij installaties in het zicht.

Dit hooginducerende wervelrooster, met een geperforeerde frontplaat in een coandăplaat, creëert z’n eigen coandă-effect.

De TA-DFREC is geschikt voor zowel toevoer als retour van warme of koude lucht. Het fraai afgewerkte paneel kan in elke gewenste RAL-kleur worden geleverd. Het rooster is vrijhangend inzetbaar tussen de 2,5 tot 3,5 meter.

Topoplossing voor zichtinstallaties

De totale constructie, het rooster met geïntegreerde coandăplaat, is zelfdragend. U kunt kiezen uit een versie met of zonder een geïsoleerd plenum. Er zit een valbeveiliging op en is zowel esthetisch als klimaattechnisch een topniveau oplossing, uniek in Nederland. Het rooster is ook zonder coandăplaat leverbaar, voor ruimtes met een plafond.

Meer weten over dit product?

Bekijk in catalogus Neem contact op