Wij introduceren een nieuwe Cubic luchtkwaliteit monitor, met een compleet beeld van de luchtkwaliteit in een binnenruimte weergegeven op één display

De Airmex / Cubic TA-AM7000 serie wordt gebruikt om de luchtkwaliteit van het binnenklimaat te meten en weer te geven. De hoogwaardige sensoren geven continu en direct inzicht in het fijnstof niveau, het CO2 niveau, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Naast de reguliere Cubic is ook een Cubic Pro leverbaar met extra sensorpakket, waarbij op het display ook de VOC en Formaldehyde waarde worden weergegeven. De compacte Cubic CO2 meters kunnen op iedere gewenste plek worden geplaatst en aangesloten worden op het stroomnetwerk middels een bijgeleverde USB kabel. 

CO2 meten als indicator van de luchtkwaliteit 

Per dag ademt een persoon ongeveer 1 kg aan CO2 uit. Hoe meer CO2 in een ruimte hoe meer vervuilde lucht. In Nederland is de gemiddelde concentratie aan CO2 in de buitenlucht 455 ppm. Op het moment dat in een binnenruimte een te hoog CO2 niveau wordt bereikt (>800 ppm) is extra ventilatie van de ruimte noodzakelijk. Verse buitenlucht vervangt bij ventileren steeds een deel van de lucht binnen die vervuild is door bijvoorbeeld fijnstof en vocht. Ventileren kan op verschillende manieren. Door ramen open te zetten, via ventilatieroosters, of met mechanische ventilatiesystemen.

Een CO2 meter geeft een goed beeld van de luchtkwaliteit binnen. Naast een CO2 sensor zijn onze CO2 meters standaard uitgerust met een PM2.5 fijnstof sensor en een indicatie van de temperatuur en luchtvochtigheid, waardoor het complete beeld van de luchtkwaliteit op één display inzichtelijk is.

Twee verschillende versies Basis & Pro 

 

CO2 meten als indicator voor verspreiding COVID-19?

Ademdeeltjes in de lucht spelen een rol bij de verspreiding van het coronavirus. Goede ventilatie helpt om de overdracht van het coronavirus te verminderen. Verse buitenlucht vervangt bij ventileren steeds een deel van de lucht binnen die vervuild is door bijvoorbeeld fijnstof en vocht. Ventileren helpt om de overdracht van luchtweginfecties te beperken, waaronder Covid19. 

Uit veel modellen blijkt dat het risico op besmettingen groter wordt naarmate de CO2 concentratie hoger wordt in een afgesloten (slecht geventileerde) ruimte. Als drempelwaarde wordt hier vaak 900 ppm CO2 concentratie voor aangenomen, waarbij het risico op besmetting toeneemt. Indien een ruimte voldoende geventileerd wordt, zal het CO2 niveau laag zijn en de kans op besmetting kleiner.

CO2 meters maken inzichtelijk wat het CO2 niveau in een bepaalde ruimte is en toont deze informatie op het scherm met concrete waardes en kleursymbolen. Op basis van deze indicatie kan geconcludeerd worden of een ruimte teveel vervuilde lucht in zich heeft. Als ventilatie noodzakelijk blijkt (rode waarde) kan bijvoorbeeld even een raam worden geopend. Bij goede waardes (groen) kan het raam weer worden gesloten

Standaard ook voorzien van een PM2.5 fijnstof sensor

Met fijnstof worden alle stofdeeltjes in de lucht bedoeld. Het is een verzamelnaam van deeltjes van verschillende grootte, tot maximaal 10 micrometer (µm) doorsnede. De deeltjes bestaan grotendeels uit zwaveldioxide, stikstofoxiden en ammoniak. Fijnstof komt vooral in de lucht via de industrie en landbouw en kan ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. De normen voor fijnstof worden in Europa op veel plaatsen overschreden. In Nederland wordt 35 dagen per jaar de norm niet gehaald. De twee belangrijkste maten voor fijnstof zijn PM10 (Particulate Matter -fijnstof dus- met een grootte tot 10 micrometer) en PM2,5 (fijnstof met een grootte tot maximaal 2,5 micrometer). Wij leveren in onze monitor, naast een CO2 sensor, ook een extra PM2.5 fijnstof sensor, zodat een goed totaalbeeld wordt verkregen van de luchtkwaliteit in een binnenruimte.

Hoogwaardige interne sensoren en met CE keurmerk

Onze Cubic CO2 meters voldoen aan alle gestelde eisen en zijn voorzien van een hoogwaardige zelf kalibrerende NDIR CO2 sensor. Ook verandert de kleurstelling van het display in groen, oranje of rood naargelang de waardes, zodat het interpreteren van de waardes heel gemakkelijk is. Alle specificaties van het interne sensorpakket kunt u hieronder vinden. 

Nieuwe Regelgeving in Nederland & België; CO2 meters verplicht

In Nederland zijn sinds 3 februari 2022 CO2 meters verplicht op scholen. In België is de regelgeving omtrent CO2 meters gaandeweg opgeschaald. Als eerste werden op 13 februari 2021 CO2 meters verplicht in kapsalons. Vervolgens zijn de CO2 meters sinds juni 2021 ook verplicht in cafés, restaurants, feestzalen, discotheken, nachtclubs, sportkantines, sportkleedkamers en fitnesscentra. De CO2 meteres moeten worden geplaatst op een plek die zichtbaar is voor het openbare publiek, zodat iedereen zelf kan controleren hoe het met de luchtkwaliteit is gesteld. 

interessante bronnen en informatie van derden in België:

Partner en certificaat houder van Viridi Air 

Voor bedrijven die aantoonbaar bijdragen aan een schonere en gezondere binnen- en buitenlucht is er het Viridi Air certificaat. Bedrijven die voldoen aan de beoordelingscriteria, worden Viridi Air Partner en ontvangen een erkenning. Wij zijn er trots op om deze erkenning te hebben mogen ontvangen. 

 

De Cubic CO2 meter op Youtube 

Meer weten over dit product of direct bestellen ?

Neem contact op